Cununia in Biserica Catolica
Organizare nunta

Cununia in Biserica Catolica

de

Un moment deosebit de emotionant, in sirul evenimentelor prilejuite de unirea destinelor a doi oameni, este cel al juramintelor in fata lui Dumnezeu. Cu siguranta, toti simt vibratia acestui eveniment cand pasesc pe dalele Bisericii si toti cei dragi vor fi alaturi de ei. Daca pana acum parintii erau cei sub a caror tutela s-au desavarsit si s-au format ca oameni, de acum inainte vor dobandi si parinti spirituali. Acestia sunt nasii de cununie care in acceptiunea Bisericii ii vor indruma si ii vor sfatui in casnicie.


De asemenea, este momentul cand, in fata lui Dumnezeu, tatal miresei o va incredinta alesului inimii sale. De aceea, simbolic, el isi conduce la altar fiica, iar preotul consfinteste printr-un ritual divin comuniunea lor in sacramentul cununiei. Spiritualitatea acesor clipe binecuvantate este completata de decoratiunile minunate, discrete, care vor strajui drumul spre altar, de tinuta de sarbatoare a invitatilor si de bucuria din sufletele lor.


Pana nu demult, cununiile religioase erau obligatoriu tinute in Biserica, acestea pot fi acum oficiate de preot si in spatii mai putin conventionale, asa cum vedeam doar in filme, insa respectand canoanele religioase dintotdeauna. Cu mici deosebiri specifice, cununia are aceeasi semnificatie ecumenica in toate religiile. Sunt diferite doar cateva reguli, care tin, mai degraba, de randuielile specifice religiei din care fac parte mirii, decat de fondul si importanta evenimentului in sine.


Daca mirii apartin confesiunii romano - catolice ei trebuie sa se prezinte cu cu cel putin trei luni inainte la preotul-paroh, pentru pregatire sau consiliere in vederea casatoriei.
Consilierea e necesara pentru ca preotii catolici nu accepta divortul sub nici o forma. In schimb, Biserica Romano-Catolica are o viziune mai ecumenica, acceptand casatoria mixta si neimpunand partii necatolice sa frecventeze cultul catolic decat la cererea expresa a acesteia. Insa cel putin unul din nasi trebuie sa fie catolic pentru a veghea la respectarea legilor bisericesti in interiorul noii familii.


Nu se percep taxe pentru Sacramentul Cununiei, dar daca se doreste se poate face o donatie Bisericii, aceasta fiind bine primita. Actele de care aveti nevoie sunt doar certificatul de cununie civila si certificatul de botez. Trebuie retinut ca in timpul adventului şi postului mare nu se celebreazã cununii.


Indiferent de religia de care mirii apartin, important este sa gaseasca calea catre Dumnezeu si sa se bucure din plin de prezenta Lui in viata lor. Se zice ca Biserica este lacasul unde te poti simti cel mai aproape de Dumnezeu, pentru ca este un spatiu sacru destinat intalnirii cu El. In ziua nuntii, El va binecuvanta viitoarea familie pentru a avea o casnicie cat mai reusita si curata. Familia este casa vietii firesti, asa cum Biserica este casa vietii spirituale, si pe amandoua le-a intemeiat Dumnezeu. Una pentru trup si cealalta pentru suflet, insa numai impletite pot sa confere armonie si implinire deplina.

Opinii (0)

Adauga opinia ta:

nici nu mai am credit pe mobil :