Obiceiuri nuntaConsideratii despre obiceiul furatului mireseiNunta este probabil evenimentul cel mai presarat cu traditii si obiceiuri. Si desi aproape oricine le stie pe majoritatea dintre ele, este bine sa incercam le cautam si sa le cunostem semnificatia. Unul dintre obiceiurile legate de nunta este acela al furatului miresei, obicei relativ nou, care presupune ca spre miezul noptii mireasa sa fie rapita dupa care cel care a furat-o sau un reprezentant al acestuia sa negocieze pentru rascumpararea ei. Nu exista nunta la care mireasa sa nu fie furata. Acesta este momentul pandit de catre toti invitatii, se fac strategii, aproape ca se duce o cursa contra-cronometru intre cei care doresc sa rapeasca mireasa. De obicei in timpul petrecerii de nunta, un barbat tinar rapeste mireasa si o ascunde intr-o camera situata in incinta localului unde se desfasoara nunta sau chiar se deplaseaza in alte locuri pentru o vreme (discoteci, cluburi etc.). Mirele trebuie s-o gaseasca sau s-o rascumpere, oferind un premiu (bauturi alcoolice sau chiar bani). Traditia e menita sa reliefeze faptul ca mirele n-ar trebui s-o piarda din ochi nici o clipa pe sotia lui. In unele zone ale tarii, se considera ca daca mireasa a fost furata pana la ora 24.00 datoria o va plati nasul, daca a fost furata dupa 24.00 mirele este cel care va plati. De multe ori, spre hazul invitatilor mirele este pus sa indeplineasca anumite sarcini. Mireasa la randul ei, priveste tot acest scenariu cu amuzament, se teme sa fie furata sau din contra, doreste acest lucru. Dupa alte traditii, furatul miresei se desfasura cu totul altfel. Mireasa era inconjurata de domnisoarele de onoare, si ele imbracate in alb, iar mirele trebuia sa-si ghiceasca aleasa. O alta varianta a originilor este legata de faptul ca rivalii mirelui, din alte clanuri, obisnuiau sa fure mireasa pentru a-i face acestuia rau.
Morala oficiala legata de aceast obicei ar putea fi urmatoarea pentru viitorii miri: respectati-va iubitele pentru a nu va trezi ramasi singuri in noaptea nuntii sau si mai rau, in fata altarului. Oricare ar fi originea, explicatia si semnificatia acestui obicei, cert este ca el are o natura ambivalenta. Pe de o parte poate fi considerat un pretext pentru amuzament si animare a nuntii dar pe de alta parte ascunde o latura uneori ridicola, chiar vulgara reprezentand de fapt un simbol al infidelitatii.
Alte articole:
Semnificatia traditiilor de nunta, Comunicarea eficienta dupa casatorie, Divortul si a doua casatorie, Casatoria in Grecia Antica, Evolutia drepturilor sotiei
|
|
Adauga opinia ta: