Comunicarea eficienta dupa casatorie
Obiceiuri nunta

Comunicarea eficienta dupa casatorie

de

Relatiile de orice fel sunt o forma foarte complexa de comunicare in care persoanele implicate au un rol hotarator. Cu atat mai mult casatoria este o forma a relatiilor interumane in care in fiecare zi, cu fiecare cuvant rostit putem construi sau dimpotriva, putem distruge ceea ce s-a cladit deja. Niciodata nu trebuie sa consideram ca situatia in care ne aflam este de la sine inteleasa, ea trebuie creata in fiecare zi pentru a o modela dupa cum ne-am imaginat-o dintotdeauna. Nu este suficient ca iubitul sa te conduca in fata altarului pentru a avea o viata fericita. Relatia voastra poate abia acum incepe cu adevarat. Si nimeni nu poate garanta ca ea va evolua intotdeauna bine, de aceea trebuie sa te raportezi cu mare responsabilitate la modul in care contribui la parea ta din constructie.

Felul in care te raportezi la partenerul tau este decisiv pentru cum se construieste increderea dintre voi. In diversele relatii in care suntem implicati, mare marte din modul in care se raporteaza celalalt la noi depinde de asa zisul credit pe care il acordam persoanei. Daca nu avem asteptari prea mari de la o persoana si acest lucru il si comunicam, nici nu vom obtine prea multe. E ceea ce psihosociologia numeste “autoimplinirea profetiei”. Este deci important sa avem incredere in capacitatea celuilalt de a ne oferi bucurie si sa si exprimam aceasta incredere. In acest fel il responsabilizam pe cel de langa noi si ii acordam un standard pe care nu va vrea sa il incalce.

Este important ca relatia sa se bazeze pe sinceritate si incredere. Un cuplu in care partenerii incep sa isi ascunda lucruri si fapte se va adanci din ce in ce mai mult in duplicitate si niciodata nu va gasi un teren stabil pe care sa evolueze.

Este important sa comunicam nemultumirile noastre, sa discutam mult si sa deslusim diferiele noastre comportamente. Inceputul convietuirii dintre doi oameni este perioada cea mai frumoasa, dar si cea mai dificila. Presupune multa intelegere, acceptare si compromisuri. Toate acestea trebuie insa verbalizate si acceptate de comun acord pentru a pastra o relatie echilibrata.

Riscul oricarei relatii pe termen lung este instalarea rutinei si plictiselii. Trebuie sa stii sa te implici in relatie si sa gasesti acele idei care sa va scoata din monotonia oricarei zile. Chiar cand te intorci acasa dupa o zi lunga si obositoare trebuie sa ai energia sa ii oferi partenerului tau o conversatie interesanta, sau un moment de tandrete. Disponibilitatea este cheia pentru a putea avea o comunicare frumoasa. Dupa o zi agasanta cea mai mare greseala este sa te inchizi in tine si sa preferi sa nu te obosesti discutand cu celalalt.

Uneori opiniile diferite pot da savoare relatiei. Nu trebuie sa cadeti de acord intotdeauna, parerile diferite sunt o sursa de creativitate si de amuzament in discutii. Trebuie doar sa pastrati masura si sa tineti in frau divergentele de opinii pentru a nu degenera in cearta. Sau daca chiar se ajunge la cearta trebuie sa pastrati o limita, argumentati in loc sa va aruncati cuvinte grele care greu pot fi iertate sau trecute cu vederea.

Rabdarea este de multe ori cheia unei relatii reusite. Trebuie sa fim intelegatori cu faptul ca partenerul are uneori gusturi diferite de ale noastre, are alte preocupari decat ale noastre. Este bine ca fiecare sa aiba zone de interes in care se poate retrage independent de celalalt. Nu trebuie sa fiti impreuna mereu. Este chiar in avantajul relatiei ca unele planuri sa fie facute independent, dar cu acordul celuilalt.

Este esential sa fim atenti cu celalalt. Sa reactionam la o dispozitie diferita, sa fim interesati de problemele sale. Daca simtim ca aproapele nostru are o zi mai proasta putem sa ii facem o mica surpriza sau un cadou care sa il bine dispuna. Nu trebuie sa ne imbufnam ca nu ni s-a acordat atentia pe care ne-am fi dorit-o. Poate a fost chiar randul nostru sa fim atenti si intelegatori.
Relatia de cuplu este adesea asemeni unei cupole, in care cei doi se sprijina unul pe celalalt si se ajuta la o evolutie simultana. Este important ca ritmul de crestere a relatiei sa fie unul de sincronizare. Nu putem sa ne dezvoltam intr-o relatie in timp ce celalalt ramane in urma noastra. Este deci momentul sa renuntam la egoismul vietii de necasatorit si sa constientizam ca este timpul pentru a oferi, a ierta, a intelege si a accepta.

Opinii (0)

Adauga opinia ta:

nici nu mai am credit pe mobil :