Ce tip de partenera esti
Obiceiuri nunta

Ce tip de partenera esti

de

Cand vine vorba despre relatiile de cuplu putem identifica o serie de elemente tipice care definesc modul in care ne raportam la cei dragi.

Desigur nu putem face o tipologie clara, orice clasificare a fiind doar orientativa, existand clar situatii in care aceeasi femeie se raporteaza in moduri diferite la acelasi barbat, in functie de anumiti parametri situationali. Cu toate acestea este interesant de aflat care sunt elementele care te contureaza in relatie, ce fel de partenera esti si ce fel de matrice poarta relatia voastra.

De asemenea este interesant de aflat cum evolueaza aceeasi persoana in relatii diferite si cum putem intelege faptul ca o femeie are tendinte materne fata de un barbat, iar fata de un altul tinde sa dezvolte comportament de tip rivalitate.

  • Prietena: relatiile de prietenie sunt frecvente in cuplurile in care partenerii sunt de rang egal, se iubesc si au la baza un respect reciproc. In astfel de raporturi cele doua personalitati ajung sa se puna reciproc in valoare, sa isi respecte reciproc nevoile. Relatiile erotice stau sub semnul intelegerii si atentiei. Partenerii se respecta si se ajuta, astfel ca relatia este una echilibrata, armonioasa.
  • Rivala: partenera de acest tip este adepta unei mentalitati nonconformiste centrata pe ideea emanciparii femeii. Amprenta dorintei de a fi in permanenta competitie cu partenerul isi pune specificul asupra intregii relatii, inclusiv a vietii sexuale. Acest tip de relationare poate naste conflicte, adesea de durata, implicit generand anumite dezechilibre ale relatiei care trebuie sa se reconfigureaze in permanenta.
  • Diplomata: este tipologia femeii mature care cunoaste foarte bine specificul celor doua genuri si poate cu usurinta sa gaseasca formulele prin care isi determina partenerul sa actioneze pe placul ei. Acest tip genereaza o relatie de armonie, datorita unei strategii permanente care ghideaza parteneriatul, fara a genera situatii de exploatare.
  • Printesa: este femeia care isi pune partenerul in plan secund, primordiale fiind nevoile ei. Nici nu poate fi vorba despre o relatie de echilibru sau respect reciproc. Narcisismul isi face loc in asemenea masura incat partenerul este un simplu instrument pentru atingerea scopurilor ei.
  • Materna: femeia de acest tip tinde sa preia atributiile pe care le avusese propria soacra. Este partenera care isi neglijeaza propriile nevoi pentru a raspunde celor ale sotului. Dificultatile apar in special cand apar copiii efectivi, astfel ca sotul se va confrunta cu o cadere in rang. Spiritul de sacrificiu specific acestei tipologii va transforma femeia intr-o victima a propriei gospodarii.
  • Amanta: lumea contemporana pune mare accent asupra revolutiei sexuale, astfel ca tabuurile au cazut treptat si libertinismul este acceptat ca normalitate. Aceasta tendinta poate fi preluata si in viata de cuplu. Partenera tip amanta considera ca nevoile erotice sunt cele mai importante si deci prin sexualitate isi poate controla relatia.
  • Infantila: o eventuala diferenta de varsta in favoarea barbatului poate genera un comportament de acest tip la femeie. De asemenea este posibil ca un barbat cu o personalitate deosebit de puternica sa determine femeia sa se comporte copilaros pentru a-si atinge nevoile. In acest parteneriat nu exista egalitate de statut, femeia punandu-si partenerul intr-o continuare a imaginii paterne, autoritare.
  • Amagitoare: este sinonimul femeii fatale, care exploateaza nevoile barbatului pentru a se simti implinita. Face un obicei din a-si insela si de a-si umili partenerul. Duplicitatea este a doua ei natura. Acest tip ascunde in spate dorinta de a-si manifesta agresivitatea latenta, nevoia de razbunare.
  • Ecou: partenera de acest tip este specifica femeii fara o personalitate de sine statatoare. Scopul existentei si intregii ei atentii este partenerul. Femeia de acest tip va prelua preocuparile, argumentele, sistemul de valori al partenerului ei. Este clar ca in acest tip de relatie exista o singura parsonalitate, aceea a barbatului, femeia avand doar rol aprobator.
  • Sclava: femeia care accepta aceasta ipostaza este victima mentalitatii sau a unui anumit tip de societate, intens patriarhala. Puterea fizica si psihica a barbatului este atat de covarsitoare incat femeia accepta orice compromis pentru a pastra o urma de liniste in casa.

Pentru a avea o relatie frumoasa trebuie sa iti cunosti partenerul si sa incerci sa ii anticipezi comportamentul viitor. Evident tipul de femeie pe care il simti ca fiindu-ti specific trebuie sa fie cel pe care ti-l doresti. Daca simti ca rolul pe care il joci in relatia voastra este cel pe care ti-l doresti este clar ca a sosit momentul si omul potrivit pentru tine. Partenerul tau trebuie sa fie in masura sa trezeasca valentele tale pozitive pentru ca impreuna sa puteti construi o viata de cuplu in armonie si potrivita pentru o familie adevarata.

Opinii (0)

Adauga opinia ta:

nici nu mai am credit pe mobil :