Ingrijirea tenului acasa
Frumusete si dieta

Ingrijirea tenului acasa

de

Dragi viitoare mirese,
Vin in ajutorul vostru pentru a va furniza informatii referitoare la ingrijirea tenului acasa. Primele semne de imbatranire apar pe fata, la nivelul tenului, care este expus permanent actiunii factorilor externi.

Pentru a inlatura aceste efecte este necesara o ingrijire atenta, regulata. Intretinerea tenului consta in urmatoarele etape:

  1. curatarea sau demachierea
  2. aplicarea unei lotiuni tonice
  3. hidratarea, care este principala metoda de protectie a tenului in timpul zilei
  4. peelingul
  5. aplicarea unei masti faciale

Demachierea sau curatarea tenului

Mentinerea unei igiene perfecte a fetei este extrem de importanta pentru intretinerea tenului. Chiar daca nu folositi machiaj, pielea trebuie curatata de impuritatile cu care pielea vine in contact pe parcursul zilei distrugandu-i echilibrul natural. In plus, prin demachiere se indeparteaza secretiile glandelor sudoripare si sebacee.

Exista o serie intreaga de produse cosmetice create in aceste sens, cum ar fi:
-sapunurile
-laptele demachiant
-uleiurile hidrofile, pe care eu personal le ador
-cremele demachiante
-gelurile fara grasimi
-lotiunile demachiante

  • Sapunul

Este cel mai vechi produs pentru spalat compus din grasimi de origine animala, uleiuri vegetale si lesie. Pe langa acestea sapunurile contin si combinatii de coloranti si parfumuri. Chiar daca folosirea unui sapun frumos colorat si parfumat este mai tentanta, din nefericire acesta nu este recomandat persoanelor cu un ten sensibil si cu tendinte alergice. Parfumurile si colorantii chimici irita si usuca pielea, provocand diverse probleme mai mult sau mai putin grave. In asemenea cazuri recomand sapunurile delicate, fara parfumuri si coloranti.

Sapunurile obisnuite dau reactii alcaline care distrug stratul protector de lipide de la suprafata pielii si usuca tenul. Refacerea tenului dureaza cateva zeci de minute timp in care pielea ramane neprotejata. Noua generatie de sapunuri a fost creata cu scopul de a oferi un ajutor efectiv in igiena zilnica si trebuie folosite de doua ori pe zi, dimineata si seara. Au un PH neutru, nu usuca si nu irita pielea, nu provoaca reactii alergice.

  • Laptele demachiant

Spre deosebire de sapunurile alcaline, laptele demachiant are o valoare a PH-ului mai mica, ceea ce il face acid. Pielea sanatoasa este usor acida pentru a se putea proteja impotriva agentilor externi daunatori. Laptele demachiant este un produs delicat, potrivit pentru orice tip de ten, indeparteaza atat praful si secretiile glandelor sebacee, cat si machiajul, oricat de intens ar fi acesta. Daca insa pielea ramane lipicioasa dupa folosirea unui astfel de produs,inseamna ca acesta nu se dizolva cu apa si in acest caz surplusul trebuie indepartat cu un tampon de vata sau servetel.

  • Crema demachianta

Aceasta are o actiune asemanatoare cu cea a laptelui demachiant, cu deosebirea ca aceasta contine mai multe grasimi. O folosim in special pe tenul uscat sau la indepartarea unui machiaj intens.

  • Uleiurile hidrofile

Contin extracte vegetale care stimuleaza activitatea glandelor sebacee si ajuta pielea sa respire, in plus, asigura o buna circulatie a sangelui si hranirea adecvata a pielii. Ele sunt folosite pentru indepartarea machiajului. Au PH-ul usor acid astfel ca sunt potrivite pentru orice tip de ten. Se aplica pe pielea uscata, lasand sa inmoaie epiderma, dupa care se umezesc mainile si se maseaza usor. Emulsia astfel formata curata pielea in profunzime, apoi clatim cu multa apa. Tenul este astfel curatat in profunzime iar apa si substantele nutritive sunt retinute in interior.

  • Emulsiile hidrofile

Acestea sunt produse cu PH-ul de 5,5. Se maseaza pielea cu emulsia fara a se folosi apa apoi clatim cu multa apa. Curatarea este rapida dar nu la fel de eficienta ca si cu uleiurile hidrofile.

  • Gelurile fara sapun

Cand in gelul intra in contact cu apa formeaza o spuma delicata care indeparteaza machiajul. Recomand persoanelor cu ten sensibil.

  • Lotiunile tonice

Sunt produse care indeparteaza ultimele urme de machiaj si de demachiant,lasand tenul perfect curat si tonifiat. Ele restabilesc reactia acida naturala a pielii.

V-am prezentat pe scurt produsele de curatire si in functie de ten puteti achizitiona produsul care vi se potriveste si acasa, folositi aceste produse dimineata si seara.

Pentru ingrijirea tenului am sa va prezint scurte informatii utile despre:

Cremele hidratante

Exista doua tipuri de creme hidratante:

  • solutii de grasimi cu adaos de apa
  • solutii adipoase cu adaos de grasimi

Emulsiile sunt mai lichide, cu mai putine grasimi, ideale pentru tenul gras care formeaza pe piele un strat protector de substante grase ce previn deshidratarea pielii.

Solutiile apoase cu adaos de grasimi sunt recomandate pentru tenul uscat.
In cele mai multe cazuri sunt preferate emulsiile pentru ca sunt mai usoare si mai usor absorbite in piele.
Cremele hidratante trebuie folosite de doua ori pe zi, dimineata si seara. Iarna insa, mai ales in cazurile in care se sta in camere supraincalzite, se vor folosi creme hidratante de mai multe ori pe zi.
IMPORTANT!  Nu uitati sa folositi crema hidratanta si pe gat si decolteu, unde pielea este la fel de sensibila ca si pe fata.
Cremele hidratante de zi protejeaza pielea de factorii daunatori din atmosfera pe toata durata zilei, constituind o baza perfecta pentru machiaj.

Vara trebuie folosite creme speciale care sa protejeze pielea de efectul razelor ultraviolete. Aceste creme speciale contin filtre care nu lasa razele UV sa patrunda in epiderma. In cazul unui ten sensibil sau neobisniut cu soarele puternic recomand filtre puternice (aceste produse le gasiti de cumparat la salon Adina Zotinca).

Creme nutritive de noapte

Acest produs recomand a fi folosit dupa varsta de 30 de ani. La inceput se vor folosi produse foarte delicate, insa odata cu inaintarea in varsta recomand folosirea cremelor bogate in proteine si vitamine. Agentii activi din crema de noapte intra in piele prin pori reparand stricaciunile produse in timpul zilei de aerul poluat sau de expunerea excesiva la soare.

Produse pe baza de peeling

Se folosesc maxim de doua ori pe saptamana, pentru a curata pielea in profunzime.

Mastile faciale

Obiectivul principal al mastilor faciale este sa asigure vitaminele si sarurile minerale de care are nevoie pielea si sa protejeze stratul de lipide de la suprafata pielii de factorii externi. Efectele mastilor cosmetice nu sunt unele de lunga durata dar rezultatele lor sunt vizibile imediat.

Pentru a aplica o masca:

  • curatati-va fata prin clatirea ei cu o lotiune iar apoi aplicati masca pe fata si gat
  • relaxati-va apoi 20 minute si eventual aplicati si doua comprese de ceai de musetel pe ochi
  • stergeti masca si spalati fata si gatul cu apa.

Mastile trebuie aplicate o data la doua saptamani pentru tenul gras si o data pe saptamana pentru tenul uscat sau normal, atat in cazul produselor cumparate cat si in cazul mastilor preparate acasa.

Am sa va impartasesc cateva retete pentru prepararea produselor acasa:

Pentru ten uscat si normal:

  • Lapte demachiant: un pahar si jumatate de lapte, 2 linguri de musetel uscat sau proaspat. Se incalzesc in baie de abur timp de 30 de minute nelasand laptele sa fiarba sau sa formeze pojghita. Se lasa deoparte 2 ore dupa care se filtreaza si se pune la frigider. Se foloseste timp de o saptamana, se aplica pe fata cu un tampon de vata dupa care se indeparteaza excesul.
  • Lotiune tonica - tinctura de crin: petalele crinului se pun intr-un borcan de sticla colorata cu gura ingusta. Se umple jumatate cu alcool, astfel incat nivelul acestuia sa fie cu 2 cm deasupra petalelor. Se inchide si se pastreaza la loc intunecat si rece timp de 6 saptamani. Din cand in cand se agita borcanul bine. Se foloseste diluata cu apa fiarta, o parte de tinctura la doua parti de apa.

Masti:

  • masca de banane: se aplica felii de banana pe fat si gat, acoperindu-se cu tifon pentru a evita scurgerea bananelor. Se clateste cu apa fiarta si racita.
  • masca de avocado: se zdrobeste un fruct si jumatate, care se aplica pe fata si gat. Se clateste cu apa fiarta si racita.
  • masca de zmeura: se freaca zmeura cu o lingurita de smantana si o lingurita de faina de cartof. Se aplica pe fata si gat. Se clateste cu apa calda.
  • masca de miere si galbenus de ou: un galbenus de ou, o lingurita de miere, o lingurita de ulei de masline, o lingurita rasa de faina de cartof se amesteca bine. Se aplica pe fata si pe gat iar dupa 15 minute se clateste cu apa calduta.
  • masca de lapte si galbenus de ou: se amesteca bine o lingurita de praf de lapte, o lingurita de lapte lichid, un galbenus de ou si cateva picaturi de lamaie. Se aplica pe fata si gat.

Pentru ten gras si acneeic:

  • Lapte demachiant din lapte batut si marar: se amesteca un pahar de lapte batut cu 2 linguri de seminte de marar macinate. Se incalzeste amestecul in baie de abur timp de 30 minute. Se lasa 2 ore, dupa care se strecoara si se toarna intr-o sticla. Se pune la frigider si se foloseste in aceeasi saptamana. 
  • Lotiune tonica: se amesteca un pahar si jumatate de zeama de varza acra cu un litru jumatate de apa minerala, se pastreaza la frigider.

Masti:

  • se aplica pe fata felii sau coji de castravete, se tin 20 minute dupa care se dau jos. Nu se clateste fata.
  • se amesteca o lingura de drojdie de bere proaspata si zeama de la un castravete, se aplica pe fata, se clateste cu apa calda dupa 20 minute. Nu se recomanda la tenul acneic.
  • se toaca o legatura de patrunjel verde si se amesteca cu o lingura de branza de vaci omogenizata si o lingurita de ulei de masline. Se aplica pe fata. Se clateste dupa 20 minute.

Masti similare se pot prepara folosind dovleac, cartof fiert, seminte de in, etc.

Pentru aplicarea mastilor trebuie sa tineti cont de urmatoarele reguli:

  • masca trebuie aplicata pe o fata perfect demachiata
  • se evita zona ochilor si a gurii
  • dupa clatirea cu apa calda si uscarea fetei se aplica o crema hidratanta sau nutritiva

Pentru alte informatii nu ezitati sa ma contactati.
Adina Zotinca - makeup artist & estetician 

Opinii (0)

Adauga opinia ta:

nici nu mai am credit pe mobil :